ΑΝΩΠΟΛΗ

Η Ανώπολη είναι ένα από τα ορεινά χωριά των Σφακίων, βρίσκεται στους πρόποδες από τις Μαδάρες των Λευκών Ορέων , νοτιοδυτικά της Κρήτης. Δυτικά από την Χώρα Σφακίων και σε υψόμετρο 650 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο φιδίσιος δρόμος ανεβαίνει τα γυμνά βουνά και προσφέρει απέραντη θέα στο Λιβυκό Πέλαγος και την Γαύδο, καταλήγοντας στο πευκόφυτο οροπέδιο.

Το χωριό Ανώπολη , απλώνεται στη θέση της αρχαίας ομώνυμης πόλης , όπου άκμασε κυρίως στα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια και διατηρούσε την αυτονομία άλλα και δικό της νόμισμα.

Σήμερα διατηρούνται ακόμα τμήματα των κυκλώπειων τειχών της αρχαίας πόλης στη Βόρεια πλευρά του λόφου της Αγίας Αικατερίνης από όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την θέα μέχρι κάτω στο Λουτρό , το οποίο στην αρχαιότητα υπήρξε λιμάνι της Ανώπολης με την ονομασία Φοίνικας.

Ιστορικό πρόσωπο της Ανώπολης υπήρξε ο Δασκαλογιάννης (Ιωάννης Βλάχος) . Εμβληματική μορφή των απελευθερωτικών αγώνων της Κρήτης. Θρυλικός επαναστάτης που ξεσήκωσε τα Σφακιά εναντίον των Τούρκων το 1770. Με διαταγή του Τούρκου Πασά στις 16 Ιουνίου του 1771 έγδαραν ζωντανό τον Δασκαλογιάννη και κομμάτια από την σάρκα του τα πετούσαν στο συγκεντρωμένο πλήθος. Το άγαλμα του , δεσπόζει στην πλατεία της Ανωπολης.

Στο χωριό μπορείτε να βρείτε δύο φούρνους με φρέσκα και λαχταριστά αρτοπαρασκευάσματα , δύο ταβέρνες /καφετέριες που προσφέρουν πλούσιο μενού με τοπικά προϊόντα , ένα μίνι μάρκετ και ιατρείο .