Ανώπολη Σφακίων στους πρόποδες από τις Μαδάρες Λευκών Ορέων

   
 
Η Ανώπολη είναι ένα από τα ορεινά χωριά των Σφακίων, βρίσκεται στους πρόποδες από τις Μαδάρες των Λευκών Ορέων , Νοτιοδυτικά της Κρήτης. Δυτικά από την Χώρα Σφακίων και σε υψόμετρο 650 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Ο φιδίσιος δρόμος ανεβαίνει τα γυμνά βουνά και προσφέρει απέραντη θέα στο Λιβυκό Πέλαγος έως την Γαύδο, καταλήγοντας στο πευκόφυτο οροπέδιο.
 
Το χωριό Ανώπολη , απλώνεται στη θέση της αρχαίας ομώνυμης πόλης , όπου άκμασε κυρίως στα ρωμαϊκά και βυζαντινά χρόνια και διατηρούσε την αυτονομία άλλα και δικό της νόμισμα. 
 
Σήμερα διατηρούνται ακόμα τμήματα των κυκλώπειων τειχών της αρχαίας πόλης στη Βόρεια πλευρά του λόφου της Αγίας Αικατερίνης από όπου μπορεί κανείς να απολαύσει την θέα μέχρι κάτω στο Λουτρό , το οποίο στην αρχαιότητα υπήρξε λιμάνι της Ανώπολης με την ονομασία Φοίνικας.
 
Ιστορικό πρόσωπο της Ανώπολης υπήρξε ο Δασκαλογιάννης (Ιωάννης Βλάχος) . Εμβληματική μορφή των απελευθερωτικών αγώνων της Κρήτης. Θρυλικός επαναστάτης που ξεσήκωσε τα Σφακιά εναντίον των Τούρκων το 1770. Με διαταγή του Τούρκου Πασά στις 16 Ιουνίου του 1771 έγδαραν ζωντανό τον Δασκαλογιάννη και κομμάτια από την σάρκα του τα πετούσαν στο συγκεντρωμένο πλήθος. Το άγαλμα  του , δεσπόζει στην πλατεία της της Ανωπολης.
 
Διαμερίσματα
 
Τα διαμερίσματα μας βρίσκονται 200 μέτρα από την είσοδο του χωριούΑνωπολη στην πρώτη γειτονία Καμπιά. Είναι χτισμένα σε λόφο για να σας εξασφαλίζουν υπέροχη θέα από τις Σφακιανές Μαδάρες μέχρι το Λιβυκό πέλαγος. Το κάθε ένα από αυτά διαθέτει δυο άνετους χώρους 50 τ.μ. που είναι παραδοσιακά επιπλωμένοι , επίσης διαθέτουν μεγάλα μπάνια. Είναι εξοπλισμένα με κουζίνα, ψυγείο, τηλεόραση και σύνδεση με wi-fi στους κοινόχρηστους χώρους.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε: 
 
Ταβέρνα
 
Η Ταβέρνα μας βρίσκεται πολύ κοντά από τα διαμερίσματα μας και λειτουργεί όλο το χρόνο. Εκεί μπορείτε να πάρετε το πρωινό σας αλλά και να γευτείτε την Κρητική παραδοσιακή κουζίνα μας με ντόπια αγνά προϊόντα. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση σας κατόπιν συνεννόησης μπορούμε να σας παρέχουμε φαγητό της δικής σας επιλογής.
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 
 
Προορισμοί
 
Η Ανώπολη είναι κατάλληλος προορισμός για λάτρεις της άγριας φύσης των επιβλητικών φαραγγιών και της μοναδικής ομορφιάς που διαθέτουν οι Μαδαρές της. Είναι εξίσου κατάλληλος προορισμός και για εκείνους που θέλουν να γνωρίσουν τις καταγάλανες παραλίες της επαρχίας Σφακίων αφού απέχουμε 10 μόλις λεπτά με αυτοκίνητο από την θάλασσα.
 
-Λευκά Όρη (Μαδάρες) Πάχνες:
  
Τα Λευκά Όρη ή αλλιώς Μαδάρες , καταλαμβάνουν το μεγαλύτερο τμήμα του νόμου Χανίων με μήκος 50 km και πλάτος 25 km. Έχουν 47 κορυφές από 2.000
 μέτρα υψόμετρο και πάνω, και η ψηλότερη αυτών είναι η Πάχνες με υψόμετρο στα 2454 μέτρα. Η θέα από την κορυφή είναι καταπληκτική. Η διαδρομή με τα πόδια είναι 5 ώρες περίπου, ενώ με μεταφορικό μέσο μειώνεται η διαδρομή σε 1 και μισή ώρα. 
 
-Φαράγγι Αράδαινας:
Το φαράγγι της Αράδαινας απέχει μόλις 3 χιλιόμετρα από την Ανώπολη, και είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και εντυπωτικά φαράγγια όλης της Κρήτης. Έχει μήκος 5,5 χιλιόμετρα και βάθος 138 μέτρων. Στα τοιχώματα του φυτρώνει πλήθος από δέντρα και βότανα, ενώ στα βράχια βρίσκουν καταφύγιο αγριοκατσικα μικρά θηλαστικά και πολλά σπάνια πτηνά. Το φαράγγι καταλήγει στη μοναχική και όμορφη παράλια Μάρμαρα.